• TEKAD KAMI

  • AHLAN WA SAHLAN

    Terima kasih kerana mengunjungi laman rasmi PAS DUN Demit. Segala komen dan cadangan yang membina amatlah dialu-alukan. Semoga dengan lahirnya laman wordpress ini memberi manafaat untuk semua khasnya buat warga DUN Demit, Kubang Kerian.
  • STATISTIK PENGUNJUNG

    • 14,335 hits
  • Media Alternatif

Kelantan tubuh Lembaga Rayuan, rakyat boleh adu masalah PBT

 
 

 Logo terbaru, MPKB BRI

KOTA BHARU, 3 Dis (Hrkh) – Bagi mengelak rasa tidak puas hati masyarakat terhadap Pihak Berkuasa Tempat (PBT), Kerajaan Negeri Kelantan menubuhkan Lembaga Rayuan agar sesuatu perancangan digerakkan secara adil.

Badan berkecuali itu ditubuhkan oleh Jabatan Perancang Bandar dan Desa, bagi memberi laluan kepada rakyat yang tidak berpuas hati terhadap Pihak Berkuasa Tempatan, khususnya Perancang Bandar.

Seramai lapan orang telah dilantik menganggotai jawatankuasa berkenaan yang dipengerusikan oleh Dato’ Idris Yusoff dan timbalannya Dr Hassan Abdul Rahman termasuk enam orang anggota jawatankuasanya untuk mendengar rayuan orang awam terhadap sesuatu perkara yang dibangkitkan mereka.

Permandangan indah di Kota Bharu, Bandaraya Islam Dalam Taman

Menteri Besar, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat, ketika berucap pada majlis perlantikan itu berkata, badan ini merupakan satu tribunal yang bertanggungjawab mendengar, mempertimbangkan dan membuat keputusan dalam beberapa keputusan hal tertentu mengikut peruntukan dalam akta.

Menurutnya lagi, penubuhan badan itu selaras dengan hasrat Perlembagaan Persekutuan yang meletakkan halehwal perancangan bandar dana desa sebagai tanggungjawab bersama kerajaan negeri.

“Selain itu ianya juga memastikan semua aktiviti perancangan dan perlaksanaan bagi pembangunan guna tanah dapat dijayakan dengan teratur seimbang dan saksama. “Kita ingin mengamalkan proses ini dengan cara yang adil dan rakyat berpeluang pula menyatakan sebarang rasa tidak puas hati terhadap keputusan PBT,” ujarnya. – mr

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: